5 стъпки преди да започнете да работите с полимерна глина

За да си осигурите успех с полимерната глина,
трябва да спазвате няколко стъпки винаги преди и след печене.

Въведение

Има няколко видове повърхности, които може да ползвате при работа с полимерната глина:

Причината да ползвате такива или подобни повърхности е, че те са гладки и отлепването на глината става лесно. Също така те нямат никакви текстури, които могат да се отбележат по самата глина.

Почистете си добре ръцете и работната повърхност!
Така ще предотвратите попадане на прах или мръсотия върху глината.

Разопаковайте добре блокчето глина така, че опаковката да остане цяла и на по-късен етап отново да я използвате за опаковане.

Ако имате остатък от глината, го пазете от прахови частици и пряка слънчева светлина. Съхранявайте глината на сухо и хладно място.

При изпичане цветът на полимерната глина не се променя. Фурната трябва да е предварително загрята до температурата, която е показана върху опаковката на продукта. Обикновено това е 110°C. След това поставяте вашите творения във фурната за около 30 минути. Тъй като всяка фурна е различна, е препоръчително да използвате термометър, който да ви покаже температурата. Така вашите творения няма да изгорят. Много е важно да спазвате оказаната температура и да не я надвишавате.

Източник: Staedtler

Успех, приятели!

Очакваме Ваши творения под този пост на нашата страница в Facebook! 🙂

2 thoughts on “5 стъпки преди да започнете да работите с полимерна глина

 1. Димитрова says:

  Здравейте, благодаря за полезната статия. Бих искла да попитам за лепенето на полимерна глина върху керамична чаша. Залепяв фигурката за чашата с двукомпонентно лепило СЛЕД изпичане или преди? Благодаря!

  • glina says:

   Здравейте!
   Имахме едно лепило, което може да се ползва преди изпичане на самата глина върху чашата, но от доста време няма внос. Иначе може да ползвате секундни лепила или лепила за керамика или порцелан, но тогава трябва първо да изпечете фигурката върху чашата и после след като изстине да внимавате много да не ви се счупи, когато наложите лепилото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *