5 стъпки преди да започнете да работите с полимерна глина

За да си осигурите успех с полимерната глина,
трябва да спазвате няколко стъпки винаги преди и след печене.

Въведение

Има няколко видове повърхности, които може да ползвате при работа с полимерната глина:

Причината да ползвате такива или подобни повърхности е, че те са гладки и отлепването на глината става лесно. Също така те нямат никакви текстури, които могат да се отбележат по самата глина.

Почистете си добре ръцете и работната повърхност!
Така ще предотвратите попадане на прах или мръсотия върху глината.

Разопаковайте добре блокчето глина така, че опаковката да остане цяла и на по-късен етап отново да я използвате за опаковане.

Ако имате остатък от глината, го пазете от прахови частици и пряка слънчева светлина. Съхранявайте глината на сухо и хладно място.

При изпичане цветът на полимерната глина не се променя. Фурната трябва да е предварително загрята до температурата, която е показана върху опаковката на продукта. Обикновено това е 110°C. След това поставяте вашите творения във фурната за около 30 минути. Тъй като всяка фурна е различна, е препоръчително да използвате термометър, който да ви покаже температурата. Така вашите творения няма да изгорят. Много е важно да спазвате оказаната температура и да не я надвишавате.

Източник: Staedtler

Успех, приятели!

Очакваме Ваши творения под този пост на нашата страница в Facebook! 🙂

8 thoughts on “5 стъпки преди да започнете да работите с полимерна глина

 1. Димитрова says:

  Здравейте, благодаря за полезната статия. Бих искла да попитам за лепенето на полимерна глина върху керамична чаша. Залепяв фигурката за чашата с двукомпонентно лепило СЛЕД изпичане или преди? Благодаря!

  • glina says:

   Здравейте!
   Имахме едно лепило, което може да се ползва преди изпичане на самата глина върху чашата, но от доста време няма внос. Иначе може да ползвате секундни лепила или лепила за керамика или порцелан, но тогава трябва първо да изпечете фигурката върху чашата и после след като изстине да внимавате много да не ви се счупи, когато наложите лепилото.

 2. Vesela says:

  Здравейте, изпичането на полимерна глина Fimo във фурна оказва ли негативно влияние върху фурната, например изпуска ли някакви тоскини. Необходимо ли е по-специално почистване на фурната след изпичането на глина в нея?

  • glina says:

   Здравейте! Няма негативно влияние върху фурните. Единствено, ако се прегори глината има неприятен мирис.

 3. Петя says:

  Здравейте! С какви пигменти може да бъде омесена бяла глина, за да стане в някакъв цвят? Примерно – липсва ми жълто, но имам бяло, което искам да оцветя, за да стане жълто. Мернах някъде в интернет оцветяване май с алкохолно мастило, но тогава този въпрос не стоеше пред мен. Та, какви пигменти могат да помогнат при липса на някой цвят?

  • glina says:

   При нас нямаме пигменти или специални мастила. Имаме акрилни бои, с които може да боядисате с четка вече готовата фигурка.

 4. Мария says:

  Готовата фигурка трябва ли да се минава с някакъв лак или покритие?

  • glina says:

   Може да се мине, ако желаете да има гланцов завършек. Иначе не е задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *